Example of Category Blog layout (FAQs/General category)
geschiedenis van de traiteur PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
FRIDAY 10 SEPTEMBER 2010 00:00

 

DE TRAITEUR

 

 

 

Al voor de Franse Revolutie, toen er nog helemaal geen restaurants waren, deed men voor een bruiloft of een feestdiner al een beroep op traiteurs.

De eerste traiteur in de moderne betekenis was echter geen kok, maar een bloemist. Voor de noodlottige datum in 1789 leverde Germain Chevet rozen aan de koningin en het hof. Door de revolutionaire rechtbank gedwongen zijn rozenstruiken te rooien en te vervangen door aardappels 'om het volk te voeden' besloten Chevet en zijn vrouw de knollen te verwerken tot pasteitjes om de waarde ervan te verhogen. In het Palais-Royal openden ze een winkel, waar de elite al gauw toestroomde. Een van die prominenten was Grimod de la Reynière, de eerste gastronomische criticus, die er in zijn almanak van 1812 melding van maakte. “Deze winkel is reeds goed voorzien van datgene dat de eetlust van de ware fijnproever kan opwekken, vooral wild, vis, schaaldieren en vroege groenten. Dat sluit patés noch worstsoorten uit Troyes of Reims uit, die men hier altijd van de beste kwaliteit vindt, naast tal van andere niet minder smakelijk uitziende artikelen”.

Het idee zich te laten 'behandelen' met porties kant- en klare gerechten is niet nieuw. Sinds ruim 500 jaar zijn in Frankrijk specialisten werkzaam die vlees braden of koken, de rotisseurs en de charcutiers. Ze kregen gezelschap van het gilde der patissiers, die alles wat eetbaar was in deeg wikkelden. En nog steeds valt men in Parijs, maar ook elders in Frankrijk, graag terug op het aanbod van de traiteurs, wanneer men geen tijd of zin om te koken heeft of zichzelf, het hele gezin en eventuele gasten wil verwennen. Vaak is in charcuteries een keur van gerechten te vinden waarvan men een volledig menu kan samenstellen, van amuses, hors d'oeuvres en diverse vis- en vleesschotels tot kaas en desserts, met bijpassende dranken.

Naast deze alledaagse culinaire dienstverlening, waarop in onze drukke tijd een groter beroep wordt gedaan dan ooit tevoren, zijn de traiteurs hun historische taak, zorg te dragen voor het onthaal bij bijzondere gelegenheden, trouw gebleven, ook al is hun klantenkring veranderd. In de tweede helft van de 19e eeuw, waarin de industriële revolutie haar hoogtepunt bereikt, neemt de hogere burgerij de plaats van de adel in . Nog steeds wordt er op hoog niveau gegeten, maar de traiteurs moeten flexibeler worden, willen ze in staat zijn een exquis en intiem diner voor twee personen even perfect te organiseren als een weelderig banket voor duizenden deelnemers. Niet alleen de voorbereiding van het menu, ook de algemene presentatie behoort tot hun taak. Ze zorgen soms ook voor tafelkleden, servetten, serviesgoed, glazen, bestek, bloemen en kaarsen. Een traiteur wil de gasten niet alleen van eten en drinken voorzien, maar ze ook laten DROMEN.

LAST_UPDATED2
 
Whiskey PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Peter   
THURSDAY 15 OCTOBER 2009 00:00

Whiskey


Whisky is hoogstwaarschijnlijk wel de meest geliefde en geconsumeerde gedistilleerde drank ter wereld. Het is het product van een uniek samenspel van factoren: van de wijze waarop de beste grondstoffen worden geselecteerd en gedistilleerd, tot de jarenlange rijping op houten vaten.

De definitie van whisky is op zich weinig verheven: een distillaat verkregen uit het zetmeel van granen. Maar de benodigde ingrediënten, lucht, turf (peat) en water, zijn overal anders van karakter. Zo krijgt iedere whisky, natuurlijk ook onder invloed van de maker, zijn eigen persoonlijkheid.

Soorten whisky’s

Er zijn vele soorten whisky’s, die altijd verbonden zijn met een bepaald land of een bepaalde streek. Vaak kun je aan de geur en smaak van een whisky bepalen waar deze vandaan komt. De meeste whisky’s die geproduceerd worden, zijn blended whisky’s. Een blended whisky bestaat uit een grain whisky (een whisky op basis van verschillende ongemoute graansoorten, meestal maïs en nooit gerst) met vaak meerdere malt whisky’s (whisky’s die voor 100% van gemoute gerst zijn gemaakt). Een single malt whisky mag alleen zo heten als de whisky afkomstig is van één disitilleerderij. Sommige single malts komen uit één jaar van distillatie: de vintage malts. Naast single malts zijn er ook pure of vatted malt whisky’s: deze zijn samengesteld uit single malts van verschillende distilleerderijen. Tegenwoordig worden deze whisky’s vaak blended malt whisky’s genoemd. Canadese whisky’s en Amerikaanse whiskey’s zijn veelal blends van grain whisky en rye whisky (whisky op basis van rogge).

Internationale verschillen

Het productieproces van whisky is over de hele wereld vrijwel identiek. Toch zijn er per land grote verschillen in het eindresultaat. Dat heeft onder andere te maken met variaties in de ingrediënten, de stooktechniek, de rijping op vat en de omgeving en ligging van de distilleerderij. De Schotten drogen hun gerstemout op traditionele wijze boven een turfvuur, wat zorgt voor een rokerig en ‘turfig’ (peated) aroma. In Ierland drogen ze de gerstemout op dichte vloeren, zodat er geen rooksmaak intrekt. Ook gebruiken de Ieren gedeeltelijk ongemoute gerst, waardoor de whiskey 3 keer gedistilleerd moet worden. Ierse whiskey krijgt hierdoor een elegant, verfijnd en vrij zacht karakter.

Grain whisky's en alle Amerikaanse soorten worden gemaakt via continue distillatie in de zogenaamde patent still, het kolommendistilleertoestel. Bourbon moet voor meer dan de helft uit maïs bestaan en bevat daarnaast vooral rogge in plaats van gerst. Daardoor ontstaat een ietwat zoetige smaak. De Canadezen gebruiken ook veel rogge. Dat maakt Canadese whisky wat neutraler van karakter, maar ook verfijnd. Ierse Whiskey is bijzonder zacht en is in tegenstelling tot schotse en amerikaanse whiskeys 3 maal gedistileerd.

Naast de klassieke whiskygebieden worden er op steeds meer plaatsen in de wereld whisky gestookt. Zo komen er tegenwoordig bijvoorbeeld malt whisky’s van topkwaliteit uit Japan, die zo uit de Schotse Hooglanden lijken te komen.

 

LAST_UPDATED2
 
Etiquette PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
MONDAY 11 AUGUST 2008 15:14

 

 

 

ZO EET JE LASTIGE GERECHTEN

 

 

Het is allang geen wet van Meden en Perzen meer hoe verschillende gerechten gegeten moeten worden. Dat begint al bij het zachtgekookte eitje aan het ontbijt. Scheidden de opvattingen zich vroeger bij de kwestie; 'pellen of het puntje eraf', tegenwoordig eet u uw eitje naar eigen goeddunken, zolang het maar niet met een zilveren lepel leeggeschept wordt. Niet alleen komt er een donkere aanslag op het zilver, ook de smaak heeft eronder te lijden. Goed, nog niet alles is toegestaan, maar wel steeds meer.

Het is dan wel nog niet helemaal vrijheid blijheid, maar die kant gaat het wel op. En natuurlijk zijn de meeste gerechten al zo toebereid, dat u met een gangbaar bestek van mes en vork uitstekend uit de voeten kunt.

 

            Niet bevreesd voor kreeft & co.

 

Aan een speciaal couvert kunt u een afwijkende manier van eten aflezen. Voor het geval u niet weet wat er precies op uw bord ligt, wat de eetbare en wat de oneetbare delen zijn, laat staan wat u het met het voorhanden zijnde 'gereedschap' moet beginnen, moet u niet aarzelen dat aan de gastheer of -vrouw of het restaurantpersoneel te vragen. Het zou in elk geval heel jammer zijn als het fijne eten onaangeroerd bleef, omdat u niet weet hoe het volgens de regelen der kunst gesneden en gegeten wordt.

 

En dan is er ook nog het vingerkommetje

 

Bij heel wat gerechten is het niet alleen toegestaan, maar zelfs gebruikelijk met de vingers te eten. In dat geval komen er vingerkommetjes op tafel: een kommetje van metaal of glas, dat met water (voor niet meer dan tweederde) gevuld is. Het wordt geserveerd op een bordje, waarvan het gescheiden wordt door een servetje, dat u gewoon kunt gebruiken. Het water in het kommetje is, afhandelijk van het gerecht, koud of warm. Warm water met een schijfje citroen krijgt u bij vette gerechten. Voor iedereen is er een eigen kommetje en wel voordat het gerecht geserveerd wordt.

Bij het ene gerecht is het toegestaan het eten in de waarste zin van het woord in eigen hand te nemen, bij een ander is het juist een grove misstap. Stukjes bot, olijven- of andere pitten niet met de hand uit de mond halen of ook niet uitspugen. Wie het helemaal wil doen zoals het hoort, brengt vork of lepel naar de mond en verbergt die discreet achter zijn vrije hand. De ongewenste stukjes verhuizen onopvallend naar de rand van uw bord. Graten kunt u met de hand (uw andere hand geeft dekking) uit uw mond vissen.

 

Van artisjok tot zeekreeft

 

Het is nu volgende kleine abc is niet meer dan een greep uit ontelbare gerechten, maar de gangbare 'probleemgevallen' zijn er allemaal bij. Voor we beginnennog een vraag om begrip van de linkshandigen: om de uitleg niet nodeloos ingewikkeld te maken en de tekstomvang binnen de perken te houden gaan we telkens van rechtshandigen uit. Linkshandigen doen dan precies het omgekeerde.

 

Artisjok

 

Voor mes en vork zijn hier slechts bijrollen weggelegd, er mag met de vingers gegeten worden. De artisjok met uw linkerhand vasthouden en de blaadjes er een voor een met de

 

 

andere hand afplukken. Het vlezige deel van de bladaanzet wordt in de saus gedoopt en rustig (maar zonder geluid) uitgezogen. Wat van de blaadjes overblijft in een afvalbakje leggen.

Bent u klaar met de bladeren, dan maakt u uw vingers schoon in het vingerkommetje. Met mes en vork verwijderd u het harige deel van de artisjokkenbodem. De artisjokkenbodem is verder met mes en vork te bewerken. De stronk blijft op het bord.

 

Asperges

 

Asperges eet men tegenwoordig met mes en vork en de verfijnde groente mag tussendoor ook met het mes gesneden worden. Gourmets van de oude stempel eten asperges nog met de vingers. Zij pakken een aspergestengel met hun rechterhand bij het afgesneden einde en ondersteunen de stengel met een vork in hun linkerhand. Eerst bijten zij de kop van de asperge af, dan leggen ze de rest van de stengel niet terug op het bord maar bijten er telkens een stukje van af. Als u het ook zo doet, wel even na afloop de vingers in een vingerkommetje dopen.

 

Avocado (gevuld)

 

De gehalveerde en gevulde avocado op een fruitbordje geserveerd. De avocado met een vork (eventueel met de linkerhand) vasthouden en met een lepel in de andere hand uitscheppen.

 

Bouillabaisse

 

Bouillabaisse is een Zuid-Franse vissoep, waarin (naast groente, knoflook, peperkorrels, kruidnagels, uien en evt. wat saffraan) hele vissen kunnen zwemmen, kop en staart incluis. Er zijn ook varianten met mosselen en andere zeevruchten. Bij de soep wordt witbrood gegeven. Het gerecht wordt opgediend in een vrij hoge soepkom of diep soepbord. Aan eetgerei is nodig: een soeplepel, een visvork en een vismes (het visbestek om vismoten kleiner te maken). De mosselen met de lepel uit het bord nemen en daarna met uw vingers eten. U kunt het vlees ook met de vork lostrekken of de schelp van een eerder gegeten mossel als tang gebruiken (zie ook: mosselen). Bouillabaisse vraagt om een vingerkommetje op tafel en ook een bordje voor graten en afval mag niet ontbreken.

 

Cocktails van schelpdieren

 

Diverse, van hun pantser ontdane schelpdieren worden met mayonaise in een glazen kommetje geserveerd. U eet de cocktail met het kleine bestek, om precies te zijn met de kleine vork en de kleine lepel. U krijgt er meestel witbrood en boter bij.

 

 

Echt oosters: eetstokjes

 

Bij oosters en zeker bij chinees eten moet u beslist een proberen eetstokjes te hanteren.

De soep wordt gelepeld, maar al het andere laat zich met deze stokjes van het bord naar de mond te brengen.

Voor rechtshandigen: Neem het dikke uiteinde van het eerste stokje tussen duim en wijsvinger en laat het stokje op uw ring- en middelvinger rusten. Voor de beweging van het andere stokje zorgen duim, wijsvinger en middelvinger samen.

 

 

Houd vol: het lukt miljoenen mensen elke dag met stokjes eten. Wereldwijd zijn dat er meer dan met mes en vork. Overigens vormen stokjes nou eens een bestek waarbij links- en rechtshandigen volstrekt gelijkwaardig zijn.

 

Exotische vruchten

 

Kiwi's halveren en met een dessertlepel uitscheppen. De fraaie kaapse bes (physalis) bij de steel pakken en de kleine oranje vrucht lostrekken, die in zijn geheel gegeten wordt. Het papierachtige omhulsel om uw bord leggen. Mango's in de lengterichting in repen snijden en van de pit scheiden. De repen schillen en het vruchtvlees met mes en vork eten. Kumquats (dwerpsinaasappels) kunt u zonder omhaal in uw mond stoppen. Carambola's (sterfruit) worden in plakken opgediend. De plakjes met mes en vork in hapjes verdelen, de dunne schil kunt u opeten. Papaja's overlangs halveren. De pitten met uw mes verwijderen en dan beide papajahelften schillen. Ook honingmeloenen worden gehalveerd. Daarna de pitten verwijderen (bij rijpe vruchten is een lepel het makkelijkst). Daarna kunt u de helften met een lepel uitscheppen of in parten snijden en die met mes en vork in blokjes snijden. De pitten van een watermeloen zitten verspreid door het vruchtvlees. Als u ze niet gewoon door wilt slikken kunt u ze met een vork verwijderen. Grapefruits worden meestal in helften opgediend. Het vruchtvlees is het best los te krijgen met een grapefruitmes (aan twee kanten gekarteld mes met naar boven gebogen punt).

 

Fondue

 

-kaasfondue

Hapklare stukjes brood aan de fonduevork spietsen en in de pan houden. De gesmolten kaas om het stukje brood wikkelen en proberen het klontje niet in de kaasmassa te laten glijden. Daarna op het bord leggen en met een gewone vork van de fonduevork schuiven. Dus: de fonduevork zelf nooit in uw mond steken. Ten eerste zou u zich eraan branden en ten tweede is het niet erg hygiënisch de vork daarna met aan ander stukje brood weer in de pan te steken.

 

-vleesfondue

Het vlees in hapklare stukjes of in blokjes snijden. Aan de fonduevork spietsen en in de fonduepan houden. Als het vlees gaar is, uit de olie nemen en met een vork van de fonduevork op het bord schuiven. Ook hier geldt; de fonduevork niet als eetbestek gebruiken. De tanden ervan worden zeer heet en u zou uw tong kunnen branden.

 

-chinese fondue

De pan bevat geen olie maar kippenbouillon. In kleine fonduemandjes hangt u fijne reepjes vlees, verschillende groentesoorten en evt. ook paddestoelen in de bouillon. Als uw hapje gaar is, het op uw bord leggen en met mes en vork opeten. Bijzondere lekkernij: als iedereen uitgegeten is, wordt de bouillon in soepkommen geschept en geserveerd.

 

-Forel (gekookt)

In een restaurant kunt u het personeel vragen de forel voor u te fileren, maar als u het zelf wilt doen: de (vis) vork in uw linkerhand nemen en de vis daarmee op zijn plaats houden. Als eerste de vinnen voorzichtig afsnijden en op het afvalbordje leggen. Met het vismes een snee van kop tot staart in het vel op de rand van de rug maken. Nu kunt u de bovenste helft van het vlees makkelijk losmaken van de graat. De huid met vismes en visvork van het vlees trekken. De filet achter de kop en voor de staart inkepen, zodat hij van de hoofdgraat

 

 

getild of opzij kan worden geschoven. Opzij of op een extra bord leggen.

Gebruik vismes en -vork om de nu vrijliggende hoofdgraat tegelijk met kop en staart op te tillen en op het afvalbordje te leggen. Haal wel van tevoren de zgn. wangetjes van de kop: een delicatesse! Nu alleen nog de onderste filet omdraaien en ook van het vel ontdoen-klaar. Bij gekookte of gepocheerde forel wordt de huid meestal niet meegegeten, maar bij gebakken forel of 'Forelle à la menière' (gebakken met amandelen) is het juist niet te versmaden.

 

Garnalen (crevettes)

 

Garnalen pelt u met de vingers. Houd met uw linkerhand de kop van het diertje vast en pak met uw rechter het staartje beet. De stuit tegen de kop buigen, zodat het rugpantser breekt. Het staartpantser wegtrekken en het vrijgekomen vlees lokstrekken. Pas op, dit kan spetteren. Om uw kleding schoon te houden bij het pellen kunt u een uitzondering op de servettenregel maken en het servet om uw hals binden.

 

Gepofte aardapels

 

Baked potato, een in folie gaargebakken aardappel als bijgerecht, is erg populair in steakhouses. En niet alleen daar. Grote aardappels met dikke schil lenen zich er het best voor (de schil wordt niet gegeten).

De aardappel met de linkerhand fixeren en met een vork of (kleine) lepel in uw rechterhand kleine porties aardappel en wat van de dessing naar uw mond brengen.

Nu we het er toch over hebben: gekookte aardappels kunt u rustig met een mes kleinsnijden en met een vork prakken om de jus beter op te nemen.

 

Gevogelte

 

Er is niets op tegen poten met de hand te eten, maar die moeten dan wel een manchet hebben, zodat uw vingers niet te vet worden. Afgekloven botten op het botten- of afvalbordje leggen en na het eten uw vingers in een vingerkommetje reinigen. Borststukken, voorgesneden of met saus geserveerd gevogelte gewoon met mes en vork eten.

 

Kaviaar

 

Echte kaviaar is nog altijd een dure delicatesse. En zoals het betaamt bij iets bijzonders, wordt kaviaar ook op een bijzondere manier opgediend: op speciale schoteltjes en een bedje van ijsschraapsel. Met de kaviaarlepel schept u de zwarte parels op uw bord of gelijk of toast of een snee volkorenbrood.

Kaviaar in gepofte aardappels eet u met een vork. Erg geliefd is kaviaar op blini's: kleine pannekoeken van boekweitmeel. Ook daarbij hanteert u mes en vork. Hetzelfde geldt voor kaviaar met zure room op aardappelpannekoeken.

Een andere manier van serveren is met fijn gehakt ei (eiwit en eigeel apart), ui, citroen, toast en boter.

Maar de verstokte liefhebber eet zijn kaviaar het liefst puur.

 

Kreeften

 

Het beste bindt u zich gelijk een groot servet voor (nog beter: een kreeftenservet). U gaat ongeveer hetzelfde te werk als bij de zeekreeft: de romp met de linkerhand vastpakken, de

 

 

staart met uw rechter. Draai beurtelings naar links en naar rechts, tot de schaal breekt. De onderkant van de staart overlangs opensnijden en het vlees eruit halen.

De tweede etappe: de kreeftenpoten in de linkerhand nemen, het kreeftenmes in uw rechter.

Met het gat in het mes de uiteinden afbreken zodat u het vlees uit de poten kunt zuigen. Doe bij de scharen hetzelfde. Voor de resten is er een afvalbordje. De vingers naderhand in een vingerkommetje reinigen. Kreeften worden gegeten met toast of wittebrood en boter.

 

Lams(koteletten)

 

Met mes en vork baant u zich een weg naar het bot, dat dan in de hand genomen mag worden om er de vleesresten af te kluiven. Om vette vingers te voorkomen horen er kleine papieren manchetten aan het uiteinde van de botten. Een feestelijke manier van serveren komt uit Duitsland de Lammkrone. De gebraden lamsrug wordt tot een cirkel samengebonden. De uiteinden van de botten, gehuld in manchetten, wijzen naar buiten.

De rugstukken zijn voorgesneden en de gast kan ze aan hun manchet beetpakken en opeten.

 

Langoesten

 

Voorzorg is goedkoper dan de stomerij, dus altijd eerst een groot (kreeft)servet voorbinden. Met uw linkerhand de romp van de langoest beetpakken en er met uw rechter de staart afdraaien. Deze aan de onderzijde overlangs insnijden, het vlees eruit halen en eten. De poten aan de gewrichten afbreken. De scharen met de kreeftentang openbreken.

De poten aan het 'voeteneinde' met de kreeftentang openknippen: u kunt dan met de kreeftenvork beter bij het vlees. De romp zelf is niet eetbaar. Al het afval en het pantser op het afvalbord leggen. Uw vingers in het vingerkommetje reinigen.

Wittebrood, toast, boter, citroen en mayonaise passen het best bij langoest.

 

Maïskolven

 

Het goed vullende lievelingsgerecht van de Amerikanen en met het juiste eetgerei geen enkel probleem. U heeft alleen twee maïsvorken nodig. Die prikt u in beide uiteinden van de kolf, waarna u kunt kluiven. De stronk blijft achter op het bord.

Erg lekker zijn de kolven met zout en boter. Helaas bemoeilijkt dat een elegante manier van eten: van de kolf druipt vet en de velletjes blijven maar al te graag tussen uw tanden zitten. Dan zit er niets anders op dan zich gewapend met een tandenstoker discreet op het toilet terug te trekken.

 

Mosselen

 

Als er niet veel kookvocht over is, dient men mosselen graag op in een grote mosselpan. Kies een mossel en haal met een vork het vlees eruit (mossel in de linkerhand). Voor de rest van de maaltijd is bestek overbodig: de lege mosselschelp dient van nu af aan als tang om het vlees uit de andere mosselen te trekken. Mocht er geen vork opgedekt zijn, vis dan een lege schelp uit de pan. Eenmaal los wordt het mosselvlees met de geïmproviseerde mosseltang naar de mond gebracht. Lege schelpen belanden op het afvalbord, dat voor deze gelegenheid niet te klein uitgevallen mag zijn. Het u genoeg mosselen gehad, dan de vingers in het vingerkommetje dopen, alvorens met een lepel het kookvocht op te lepelen.

 

 

 

 

Oesters

 

Gelijk nog maar een uitzondering, ditmaal voor het slurpen. Een geopende oester in de linderhand nemen, met de scherpe kant van de oestervork het vlees bij de aanhechting lossnijden. Op smaak brengen met zout, citroensap en peper uit de molen of tabasco. Daarna het vlees en het zoute water eromheen uit de schelp slurpen. De lege schelp in het afvalbakje leggen en uw vingers in het vingerkommetje reinigen.

 

 

Raclette

 

Raclette is een kaasspecialiteit uit Zwitserland, die alleen restaurants met een open haard in stijl kunnen serveren. Een stuk Zwitserse kaas wordt in tweeën gesneden en het binnenste ervan boven de vlammen gehouden. Het gesmolten deel met een houten spatel boven een bord van de kaas schrapen en samen met augurken, ui en gepofte aardappels (de schil laten liggen) opeten. Als er geen open haard is, of heer Bommel deze bezet houdt, kan een tafelgrill uitkomst bieden. Het stuk kaas wordt in een speciale molen geklemd en boven de warmtebron gewenteld.

In Zwitserse restaurants vermeldt de menukaart soms hoe vaak u zich voor een bepaalde prijs van de kaart mag bedienen. Is dat niet het geval, dan kunt u ervan uitgaan dat u zoveel mag eten als u wilt of kunt.

Om te voorkomen dat de gasten niet meer weten welk bord van hen is (bijv. na het opdienen van extra kaas) voorziet men de borden vaak van nummers of gebruikt men borden met een duidelijk verschillende decoratie.

Voor thuis zijn er raclettestellen met pannetjes in de handel. De kaas wordt daar dan in plakjes in gelegd.

 

Sjasliek-spiezen

 

Hoe krijgt u vlees en het andere lekkers zonder malheur van een spies? U pakt de spies met de linkerhand aan de greep en laat het andere uiteinde rustig op uw bord rusten. Met een vork de opgespietste stukjes voorzichtig een voor een op uw bord schuiven.

 

Slakken

  • met slakkenhuis

    Neem de slakkentang in uw linkerhand. Pak hiermee een slak zo beet, dat de opening van het slakkenhuis naar u gericht is. Nu met de slakkenvork in uw rechter het slakkenvlees uit zijn omhulsel vissen. Dan de kruidenboter uit het slakkenhuis op een sneetje (wit)brood laten druppelen. Linkshandigen nemen de tang in de andere hand.

  • in een pannetje

Sneetje wittebrood in de rechterhand nemen. Met de slakkenvork in uw linkerhand het slakkenvlees uit het pannetje nemen en naar de mond brengen. Het wittebrood in de kruidenboter stippen.

 

Soep

 

Soep met een soeplepel in de rechterhand naar de mond brengen. Steek de punt van de lepel en niet de lange kant in uw mond. Het laatste restje in een soepkom kunt u opdrinken: de kom bij de oren houden en de soep (zonder slurpen en andere bijgeluiden natuurlijk) opdrinken. Als u een soepbord helemaal wilt legen, kunt u een van de zijkanten lichtjes optillen. De soep stroomt naar de andere kant en laat zich daar met een soeplepel makkelijk

 

 

wegscheppen.

Staat er soep met een dakje van bladerdeeg op het menu, dan horen mes en vork bij het couvert om de deeglaag mee open te snijden.

 

Spaghetti

 

De lievelingskost van menig kleine eter, maar ook van veel volwassenen. De vork voor de verandering in uw rechterhand nemen, een eetlepel in uw linker. Gevorderden hebben niet meer dan een vork nodig om de slierten tot een nestje te draaien: met de tanden van de vork niet meer dan een of twee slierten uitzoeken, anders krijgt u een hele 'baal' spaghetti aan uw vork. De tanden tegen de rand van het bord houden (spaghetti hoort in een soepbord geserveerd) en de slierten met een draaibeweging om de vork winden. Daarbij de tanden van de vork telkens licht omhoog laten wijzen, zodat het al gewikkelde deel van de spaghetti door kan schuiven en niet weer van de vork glijdt.

Een soeplepel in de linkerhand kan de rol van de rand van het bord overnemen. De opgerolde spaghetti dan in de lepel laten glijden.

Het spreekt vanzelf dat spaghetti niet met de mond van het bord geslurpt wordt...

 

Spareribs

 

Spareribs (of krabbetjes zoals ze bij menig ouderwets degelijke slager nog heten) kunnen met mes en vork gegeten worden, maar het is een stuk makkelijker ze beet te pakken en af te kluiven – en daar is niets op tegen. Daarna heeft u natuurlijk wel een vingerkommetje nodig.

 

Franse uiensoep

 

Op de hete uiensoep drijft geroosterd wittebrood. Daarover strooit men geraspte Parmesaanse kaas, en laat die een beetje smelten. Deze beroemde soep eet u met een lepel in de rechter- en een vork in de linkerhand. Met de vork het geweekte wittebrood in de soepkom in hapjes verdelen.

 

Zeekreeft

 

Als onderdeel van een menu wordt zeekreeft doorgaans gehalveerd of van het pantser ontdaan geserveerd en is dan zonder probleem met mes en vork te eten. Maar als u een complete kreeft bestelt, is het heel wel mogelijk dat u een volledig geharnaste zeebewoner tegenover u vindt. In dat geval eerst dan eens diep ademhalen en een groot servet om uw hals knopen.

Kijk voor u de handen uit de mouwen steeks of het juiste bestek en alle accessoires klaarstaan. U heeft nodig: mes en vork, een kreeftentang, een kreeftenvork, evt. een juslepel.

Verder een extra bord voor de kreeftenschaal en ander afval en een vingerkommetje, zodat u tussendoor wijn kunt drinken zonder vette vingers op het glas achter te laten.

Pak met uw linkerhand de romp van de kreeft en draai er met uw rechter de staart van af. De romp verdwijnt op het afvalbord, tenzij u eerst nog de donkere corail of kuit wilt eten – een delicatesse die niet aan iedereen besteed is. In de poten, de scharen en de staart vinden we het begeerde kreeftenvlees.

 

 

 

 

De onderzijde van de staart overlangs insnijden en het vlees eruit halen. Om de scharen te kraken en de bek van de kreeftentang in het midden aanzetten en de schaar openbreken.

Daarna kunt u het vlees er met de kreeftenvork uithalen. De pootjes kunt u met de hand bij de gewrichten breken en aan het 'voeteneinde' met de tang openknippen, zodat het vlees er met de kreeftenvork kan worden uitgetrokken. U kunt de pootjes ook uitzuigen. Kreeft wordt gegeten met wittebrood, boter, citroen, mayonaise en zout.sk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAST_UPDATED2
 
What are the requirements to run Joomla! 1.5? PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
MONDAY 11 AUGUST 2008 00:42

Joomla! runs on the PHP pre-processor. PHP comes in many flavours, for a lot of operating systems. Beside PHP you will need a Web server. Joomla! is optimized for the Apache Web server, but it can run on different Web servers like Microsoft IIS it just requires additional configuration of PHP and MySQL. Joomla! also depends on a database, for this currently you can only use MySQL.

Many people know from their own experience that it's not easy to install an Apache Web server and it gets harder if you want to add MySQL, PHP and Perl. XAMPP, WAMP, and MAMP are easy to install distributions containing Apache, MySQL, PHP and Perl for the Windows, Mac OSX and Linux operating systems. These packages are for localhost installations on non-public servers only.
The minimum version requirements are:
  • Apache 1.x or 2.x
  • PHP 4.3 or up
  • MySQL 3.23 or up
For the latest minimum requirements details, see Joomla! Technical Requirements.
LAST_UPDATED2
 
My MySQL database does not support UTF-8. Do I have a problem? PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
THURSDAY 07 AUGUST 2008 09:30
No you don't. Versions of MySQL lower than 4.1 do not have built in UTF-8 support. However, Joomla! 1.5 has made provisions for backward compatibility and is able to use UTF-8 on older databases. Let the installer take care of all the settings and there is no need to make any changes to the database (charset, collation, or any other).
LAST_UPDATED2
 
<< Begin < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL