Chocolade PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Administrator   
MONDAY 11 AUGUST 2008 22:13

Chocola is een van de lekkerste dingen die we kennen.

De liefde komt van chocola

Chocola is een psycho-actief voedsel. Het is gemaakt van de zaden van de tropische cacaoboom: Theobroma cacao, wat letterlijk 'voedsel voor de goden' betekent. Maar chocola is ook duivelsvoedsel genoemd, maar de theologische basis daarvoor is erg zwak.

Cacaobonen werden door de Aztecen gebruikt om een hete, schuimende drank te maken, die stimulerend en herstellend werkt. Chocola was er alleen voor soldaten, edelen en priesters. De Azteken vestigden zijn reputatie om wijsdom en vitaliteit te bevorderen. Gegist werd de drank ook in religieuze ceremonies gebruikt. Het heilige drankje hoorde bij Xochiquetzal, de godin van de vruchtbaarheid. Keizer Montezuma dronk wel 50 bekertjes per dag! Belastingen bij de Azteken werd geheven in cacaobonen. Voor 100 cacaobonen kon je een slaaf kopen, voor 12 bonen kocht je de diensten van een courtisane.

De Italiaanse libertijn Giacomo Casanova (1725-1798) dronk chocola voor hij het bed deelde met zijn veroveringen. Dit was omdat chocola als aphrodisiac werd beschouwd. Meer recent heeft een studie onder 8000 Harvard studenten aangetoond dat chocoholics langer leven dan mensen die afzien van chocola. Dit kan wellicht toegeschreven worden aan de hoge polyfenol concentratie in chocola. Polyfenolen verlagen de oxidatie van lage dichtheid lipoproteinen en beschermen daardoor tegen hartaanvallen. Hoewel voor deze stelling enig bewijs is verzameld, wordt het door anderen nog als speculatief beschouwd.

Chocola zoals we dat vandaagdedag kennen komt van de toevoeging van extra cacaoboter, zoals Rodolphe Lindt in 1879 bedacht. Door de toevoeging van extra cacaoboter, kan er een reep van gemaakt worden, die knapperig afbreekt en prettig smelt in de mond.

Tegenwoordig is chocolade een heel gewoon product dat overal gekocht kan worden. Er zijn rapporten waarin wordt beweerd dat ongeveer 50% van de vrouwen chocola verkiest boven sex, hoewel dit af kan hangen van de manier waarop de vragen gesteld zijn!
In chocola zitten meer dan 300 verschillende componenten. Het geeft meer dan alleen een flinke suiker oppepper. Toch is de psycho-actieve werking van de cocktail op het centraal zenuwstelsel nog maar matig begrepen. Hoe werkt het dan?

De actieve cocktail

Chocola bevat kleine hoeveelheden anandamide, een cannabinoide dat in de hersenen gevonden wordt. Sceptici beweren dat je kilo's chocola moet eten om het effect te merken en nog veel meer om er stoned van te worden. Toch moet opgemerkt worden dat N-oleolethanolamine en N-linoleoylethanolamine, twee 'neefjes' van anandamide in chocola beide de afbraak van anandamide verhinderen. Er wordt gespeculeerd dat zij het gevoel van welbevinden door anandamide kunnen aanzwengelen, bevorderen en verlengen.

Verder bevat chocola caffeine, zij het in bescheiden hoeveelheden. Je krijgt het makkelijker binnen van koffie en thee. Het theobromine gehalte van chocola zou bij kunnen dragen - maar niet genoeg om het te bepalen - aan de subtiele maar wezenlijke uitwerking van chocola. Vervolgens bevat chocola ook nog tryptofaan, een essentieel aminozuur. De concentratie van tryptofaan is de snelheidsbeperkendende factor bij de productie van de stemmingsbepalende neurotransmitter serotonine. Een verhoogde serotonine spiegel vermindert spanningen. Toch zijn er ook andere bronnen van tryptofaan.

Net als andere smakelijke zoetwaren, zorgt het eten van chocolade voor de aanmaak van endorfinen, de lichaams eigen opiaten. Een verhoogde endorfine spiegel verlaagd de pijngevoeligheid van chocola. Endorfinen dragen waarschijnlijk bij aan de warme innerlijke gloed in gevoelige chocoholics.

Acute maandelijkse chocoladehonger bij vrouwen vlak voor de menstruatie kan gedeeltelijk verklaard worden door het hoge magnesiumgehalte. Voor de menstruatie is de hormoonspiegel van progesteron hoog. Progesteron bevordert vetopslag en voorkomt het gebruik ervan als brandstof. Een verhoogd progesterongehalte kan dus de lust voor vette etenswaren doen toenemen. Er is een study waarin gerapporteerd wordt dat 91% van chocoladeschrokken gerelateerd aan de menstruatiecyclus plaats heeft tussen ovulatie en de start van de menstruatie. 15% van de mannen geeft toe wel eens een onbedwingbare behoefte aan chocola te hebben, tegen 40% van de vrouwen. Chocoladeaanvallen zijn meestal het hevigst in de late middag en vroege avond.

Misschien is het belangrijkste geheime ingredient van chocola wel de fenylethylamine, het liefdesstofje. Toch is de rol van chocolade als amfitamine onderwerp van discussie. Het meeste, zoniet alle fenylethylamine uit chocola is al omgezet voor het het centrale zenuwstelsel kan bereiken. Sommige mensen kunnen heel gevoelig zijn voor de effecten, zelfs in zeer kleine hoeveelheden.

Fenylethylamine komt van nature in heel kleine concentraties voor in de hersenen. Het maakt mesolimbisch dopamine vrij in de plezier-centra. En het piekt tijdens een orgasme. Wanneer het in onnatuurlijk hoge doses wordt ingenomen kan het zorgen voor stereotypisch gedrag, nog meer dan amfitamine. Fenylethylamine bevordert gevoelens van aantrekking, opgewondenheid, euforie, maar ook duiziligheid. Een van de afbraakproducten is in zeer hoge concentraties aanwezig bij lijders aan paranoide schizofrenie.

LAST_UPDATED2